středa 13. listopadu 2013

Hokaidó s šošovicou, ryžou basmati a uhorkovou rajtou


Varenie je také malé kúzlenie aj alchýmia súčasne. Kombinovanie farbieb, chutí a vôní je úžasná hra, ktorá začína dávno pred samotným varením... S pridaním trošky správneho zápalu a plnej hrste lásky sa dá uvariť čokoľvek :)

Na prípravu potrebujem:

hokaidó
cibuľa
cesnak
jarná cibuľka
šampiňóny
zázvor
šalátová uhorka
čili paprička

čerstvý kôpor
petržlenová vňať
čierne horčicové semienka
rímsky kmín
fenyklové semienka
kurkuma
garam masala
kajenské korenie
mletá škorica
mletý koriander
bobkový list
klinčeky
škorica celá
čierne korenie
soľ

šošovica
ryža basmati
biely jogurt
med
hnedý cukor/ jaggery
kokosový ocot
zeleninový vývar
prepustené maslo

Príprava:

Do rozohriateho hrnca pridám bobkové listy, celú škoricu, štipku rímskeho kmínu a fenyklové semienka. Nechám rozvoňať, pridám maslo, 1 cibuľu, trošku hnedého cukru, čierne korenie a opekám až cibuľka trošku zmäkne. Pridám šošovicu, chvíľku premiešavam a prilejem teplý vývar. Uvarím do mäkka a nakoniec podľa chuti osolím.

Ryžu niekoľkokrát jemne prepláchnem studenou vodou. Namáčam na 20 minút v studenej osolenej, prípadne ocukrenej vode s klinčekmi a následne uvarím.

Na rajtu zmiešam biely jogurt s uhorkou (bez semienok), kôprom a 1 jarnou cibuľkou. Ďalej primiešam 1/2 strúčika cesnaku, med, čierne korenie a soľ.

V rozohriatej hlbokej panvici nechám rozvoňať horčičné semienka a rímsky kmín. Pridám prepustené maslo a kari lístky. Keď začnú horčicové semienka praskať cibuľu, osolím, okorením a pocukrujem :) Pri vyššej teplote smažím 2 minúty, pridám postrúhaný zázvor a smažím ďalšiu minútu. Ďalej pridám nasekané stonky petržlenovej vňate s cesnakom, čili a ďalšiu minútu pokračujem v smažení. Za stáleho miešania primiešam práškové korenie a podlejem troškou teplého vývaru, privediem k varu a pridám hokaidó. Povarím približne tri minúty, primiešam uvarenú šošovicu aj s tekutinou, šampiňóny a jarnú cibuľku. Povarím 3 minúty. Nakoniec primiešam ½ petržlenovej vňate. Dochutím octom a servírujem.

Hokaidó s šošovicou s nádychom Indie, ryžou basmati a uhorkovou rajtou s čerstvým kôprom.


Dobrú chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat