středa 25. února 2015

Tofu s dusenou mrkvou a pečenou ryžou so špenátom


Inšpirácia z knihy o tom, prečo Japonky nestarnú...

Na prípravu potrebujem:


špenát
mrkva
jarná cibuľka
cibuľa
čerstvý zázvor
cesnak
riasy kombu
limetka

petržlenová vňať
klinčeky
čierne korenie
soľ

ryža
prepustené maslo/ olej
rybia omáčka
sojová omáčka
ryžové víno
ryžový ocot
hnedý cukor
vývar
francúzske droždie
biely sezam
čierny sezam

Postup:
Riasy kombu namočím v studenej vode na 60 minút. Potom povarím 5 minút s troškou rybej omáčky.

Ryžu uvarím v osolenej vode s klinčekmi.

Biele sezamové semienka opečiem bez tuku v panvičke a následne rozdrvím v mažiari.

Tofu povarím 2-3 minúty s troškou soli, nechám vychladnúť a pokrájam.

V miske zmiešam teplý vývar z kombu, sójovú omáčku, ryžové víno, ryžový ocot, hnedý cukor a soľ.

Vo väčšej panvičke rozohrejem prepustené maslo, pridám čierne sezamové semienka, na menšie kúsky nakrájanú cibuľu, hnedý cukor, soľ a čierne korenie. Pri vyššej teplote opekám až cibuľka zmäkne. Teraz pridám postrúhaný zázvor, cesnak a nasekané stonky petržlenovej vňate. Opekám ďalšiu minútu a pridám pokrájané tofu. Za občasného miešania opekám až začnú okraje hnednúť. V tejto chvíli pridám postrúhanú mrkvu a zmes s vývarom z kombu. Pridám trošku soli, trošku cukru, čierne korenie a rozdrvené sezamové semienka. Dusím 5 minút. Ak je treba podlejem vývarom z kombu. Nakoniec odstavím a dochutím limetkovou šťavou.

V inej panvici rozohrejem prepustené maslo alebo olej, pridám uvarenú ryžu, francúzske droždie, soľ a trošku hnedého cukru. Opekám dve minúty. Nakoniec pridám špenátové listy a niekoľkokrát obsah panvičky premiešam až lístky zvädnú.

Servírujem s jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou. Skvelé, voňavé a jednoduché jedlo sa dá vylepšiť aj čili papričkou a to nielen kôli farbe :)

Dobrú chuť :)

Follow by Email