středa 8. dubna 2015

Cviklový šalát s jačmeňom, rukolou, pestom a syrom


O cvikle je známe, že dokáže úžasne farbiť nielen ruky, ale aj oblečenie :) Je tiež známe že je jedným z najsilnejších "čističov" a môže byť nápomocná pri rôznych neduhoch.
Chutí skvele a na tanieri jej to sluší v akejkoľvek podobe :)

Na prípravu potrebujem:

cviklu
červenú cibuľu
cesnak
rukolu
citrón alebo limetku

petržlenová vňať
rímsky kmín
čierne korenie
soľ

jačmeň
syr balkánskeho typu
slnečnicové semienka
olivový olej
balsamiko
hnedý cukor/ jaggery
slivkový lekvár
slivkové víno
sojová omáčka TAMARI
zeleninový vývar
prepustené maslo

Príprava:

Cviklu upečiem do mäkka v rúre s troškou prepusteného masla, soľou, rímskym kmínom a troškou cukru. Upečenú cviklu zmiešam s pestom a na jemno nakrájanou červenou cibuľou.

Na pesto zmiešam bez tuku opečené, rozmixované slnečnicové semienka, nasekanú petržlenovú vňať, cesnak a olivový olej. Dochutím čiernym korením a soľou.

Vopred namáčaný jačmeň uvarím v osolenej vode do mäkka s rímskym kmínom a troškou prepusteného masla.

Na dresing zvarím slivkový lekvár s vývarom, sójovou omáčkou a slivkovým vínom na hustejšiu omáčku. Na konci pridám pretlačený cesnak a balsamikový ocot.

Servírujem šalát z pečenej cvikly s jačmeňom, rukolou, syrom a semienkami. Šalát "zalejem" slivkovým dresingom, dozdobím petržlenovou vňaťou a podľa chuti pokvapkám šťavou z citrónu, alebo limetky.

Dobrú chuť :)

Follow by Email