V minulosti sa vraj hrášok zbieral až potom, čo vyschol na poli. Varili sa z neho kaše, mlela múka... "Nedozretý" zelený hrášok ochutnali ako prví pred 400 rokmi Holanďania. Odvtedy ho nevieme prestať jesť a dychtivo čakáme, až príde jeho sezóna :)
Na prípravu potrebujem:
mrkva
hrášok
avokádo
nové zemiaky
červená cibuľa
pór
citrón/ limetka
petržlenová vňať
rasca
muškátový oriešok
bobkový list
čierne korenie
soľ
ovsené mlieko
ryžová múka
lahôdkové droždie
sójová omáčka
hnedý cukor/ jaggery
med
prepustené maslo
Príprava:
Na placku v miske zmiešam postrúhanú mrkvu, na drobno nakrájanú červenú cibuľku, pór, nasekanú petržlenovú vňať, rascu, ovsené mlieko, ryžovú múku, lahôdkové droždie a trošku prepraženého masla. Ochutím hnedým cukrom, alebo jaggery, čiernym korením, soľou a troškou sójovej omáčky. Zmes dobre premiešam a nechám pár minút odpočívať.
Placičky vypekám na troške masla z oboch strán.
Zemiaky povarím v osolenej vode s rascou a bobkovým listom. Po uvarení scedím a premiešam s prepraženým maslom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Na pyré rozmixujem hrášok s avokádom a troškou ovseného mlieka. Dochutím kvapkou sójovej omáčky, soľou, medom, čerstvo strúhaným muškátovým orieškom a citrónovou, alebo limetkovou šťavou.
Servírujem mrkvovú "haruľu" s varenými novými zemiakmi a živým hráškovo-avokádovým pyré.
Dobrú chuť :)
Žádné komentáře:
Okomentovat