... sú tradičným štedrovečerným jedlom nielen na východnom Slovensku, kde sa im hovorí "bobáľky" :).
Je možné, že sa jedná o jedno z najstarších tradičných vianočných jedál.
Ich pôvod je totiž v posúchoch, ktoré si slovania piekli už v dávnych dobách.
Pripravujú sa z kysnutého cesta a pred podávaním ich zaparíme horúcou vodou.
To ako budú vyzerať na tanieri záleží na regióne, kde ich práve ochutnávate :).
Kyslá kapusta, tvaroh, mak či med, sú asi najzákladnejšími ingredienciami. No ako to už pri varení býva, fantázii sa medze nekladú :)
Ani u nás bobáľky s kyslou kapustou nechýbali na štedrovečernom stole :).
Ako na nich:
Z uvedeného množstva surovín bude 8 - 10 porcií opekancov. Výhodou ale je, že nezaparené, dobre vysušené opekance vydržia pri vhodných podmienkach aj niekoľko mesiacov.
Ingerdiencie:
celozrnná múka - 500 g, (100 g som nahradil konopnou a žitnou múkou)
droždie - 25 g
ovsené mlieko - 3 a 1/2 dl
cukor - 2 PL
maslo - 25 g
soľ - podľa chuti
Príprava:
Z droždia, 1PL cukru a 1 dl mlieka pripravím kvások.
Vo väčšej miske zmiešam všetky sypké prísady, premiešam, pridám maslo, mlieko a nakoniec kvások.
Vypracujem vláčne cesto, ktoré nechám na teplom mieste 1 hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelím na niekoľko častí a z každej z nich ušúľam valček. Ten nakrájam na 1 cm kúsky a jednotlivé opekance uložím na plechu vedľa seba. Prikryté utierkou nechám ešte 20 minút kysnúť.
Pečiem v rúre vyhriatej na 180 C, tak dlho, kým začnú opekance hnednúť.
Dobrú chuť :)
Žádné komentáře:
Okomentovat