neděle 12. ledna 2014

Opekance...

... sú tradičným štedrovečerným jedlom nielen na východnom Slovensku, kde sa im hovorí "bobáľky" :).

Je možné, že sa jedná o jedno z najstarších tradičných vianočných jedál.
Ich  pôvod je totiž v posúchoch, ktoré si slovania piekli už v dávnych dobách.

Pripravujú sa z kysnutého cesta a pred podávaním ich zaparíme horúcou vodou.

To ako budú vyzerať na tanieri záleží na regióne, kde ich práve ochutnávate :).

Kyslá kapusta, tvaroh, mak či med, sú asi najzákladnejšími ingredienciami. No ako to už pri varení býva, fantázii sa medze nekladú :)

Ani u nás bobáľky s kyslou kapustou nechýbali na štedrovečernom stole :).

Ako na nich:

Z uvedeného množstva surovín bude 8 - 10 porcií opekancov.  Výhodou ale je, že nezaparené, dobre vysušené opekance vydržia pri vhodných podmienkach aj niekoľko mesiacov.

Ingerdiencie:
celozrnná múka - 500 g, (100 g som nahradil konopnou a žitnou múkou)
droždie - 25 g
ovsené mlieko - 3 a 1/2 dl
cukor - 2 PL
maslo - 25 g
soľ - podľa chuti

Príprava:
Z droždia, 1PL cukru a 1 dl mlieka pripravím kvások.

Vo väčšej miske zmiešam všetky sypké prísady, premiešam, pridám maslo, mlieko a nakoniec kvások.

Vypracujem vláčne cesto, ktoré nechám na teplom mieste 1 hodinu kysnúť.

Vykysnuté cesto rozdelím na niekoľko častí a z každej z nich ušúľam valček. Ten nakrájam na 1 cm kúsky a jednotlivé opekance uložím na plechu vedľa seba. Prikryté utierkou nechám ešte 20 minút kysnúť.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 C, tak dlho, kým začnú opekance hnednúť.

Dobrú chuť :)

Follow by Email