čtvrtek 9. října 2014

Urad dal

Urad. Šošovica, alebo fazuľa?

Tieto možno menej známe čierne fazuľky pochádzajú z indického subkontinentu.
Vigna mungo, Urad dal, Whole urad bean, Black gram, alebo aj white lentil.
V Indii aj Pakistane patrí k vysoko ceneným strukovinám, kde je ako hlavná ingrediencia súčasťou mnohých jedál.

Známy je napríklad Urad dal, hustá korenená polievka či prívarok.
Fermentovaný urad sa spolu s ryžou používa pri výrobe výživných a ľahko stráviteľných placiek Dosa. Je taktiež súčasťou chrumkavých placiek zvaných Papadam.

Urad je vysoko cenený nielen vďaka svojej chuti, ale predovšetkým pre svoje nutričné zloženie.

100 gramov uradu poskytuje 42 % DDD železa, 28 % draslíka a 13 % vápnika! Za pozornosť iste stojí aj 18 gramov vlákniny  a 25 gramov bielkovín. Uhľohydráty sú zastúpené 59 a tuky necelými 2 gramami zo 100.

Ďalšími dôležitými zložkami sú vitamíny skupiny B, kyselina listová a horčík.

Urad je veľmi cenným zdrojom energie, mimo iné znižuje cholesterol a podporuje srdcovo-cievny systém v správnom fungovaní.

Celkom pekná kopa dôvodov, prečo zaradiť túto strukovinu do svojho jedálnička :).

Dobrú chuť :)

zdroj informácií:
http://caloriecount.about.com/calories-trs-asias-urid-dal-i312919
http://www.tarladalal.com/glossary-urad-dal-941i
http://www.boldsky.com/health/wellness/2013/health-benefits-urad-dal-036068.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Vigna_mungo


Follow by Email