pondělí 10. února 2014

Cviklové noky s bazalkou a syrom


Noky, halušky, strapačky...
Rovnaký základ a nespočet možných variácií, ako toto jedlo urobiť aj zaujimavým.
Do cesta môžete pridať čokoľvek a aj keď sa môže zdať, že príprava je zdĺhavá, myslím, že pár minút navyše stojí za to...:)

Na prípravu potrebujem:

zemiaky
červenú repu
červenú cibuľu
cesnak

čerstvú bazalku
sušenú bazalku
čierne korenie
soľ

pšeničnú celozrnnú múku
prepustené maslo/ olivový olej
tvrdý syr grana padano alebo pecorino
slnečnicové semienka
hnedý cukor

Postup:
Zemiaky a červenú repu uvarím v pare do mäkka. Vychladnuté zemiaky postrúham a cviklu rozmixujem na pyré. Pyré aj zemiaky zmiešam v jednej miske, ochutím soľou, korením, sušenou bazalkou. Pridám lyžicu prepusteného masla a postupne pridávam múku. Cesto vymiesim dôkladne a nechám odpočívať 30 minút. Z cesta vyrobím valčeky, tie nakrájam na kolieska a vytvarujem noky.

Slnečnicové semienka opečiem v panvici bez tuku.

V panvici rozohrejem 4 lyžice oleja, alebo prepusteného masla a pri vyššej teplote cibuľu. Okorením, osolím, pridám hnedý cukor, pretlačený cesnak a opekám 1 – 2 minúty.

Vo väčšom hrnci privediem k varu osolenú vodu a postupne v niekoľkých dávkach uvarím noky. Noky by mali byť uvarené, keď vyplávajú na hladinu... Uvarené opláchnem teplou vodou a pridám do panvice k cibuľkovej zmesy. Prehrejem a servírujem...

...cviklové noky s pečenou červenou cibuľkou, čerstvými lístkami bazalky, slnečnicovými semienkami a strúhaným syrom.


Dobrú chuť :)

Follow by Email