středa 19. února 2014

Bôb

Bol na Blízkom východe bežnou potravinou pravdepodobne už 7000 rokov pred našim letopočtom!
V stredoveku bol rozšírený v celej európe a bol jedinou známou strukovinou do doby, než bola objavená amerika.

Myslím, že  bôb zaslúži nielen našu pozornosť, ale aj miesto v jedálničku :).

Je významným zdrojom bielkovín, obsahuje niacín, vitamíny B1, C, E, kyselinu listovú, draslík, meď, železo, mangán, fosfor, vlákninu...
Jeho konzumácia prispieva k dobrej nálade. Používa sa ako prevencia Parkinsona a pomáha pri vysokom tlaku krvi. V niektorých kultúrach ho považujú za afrodiziakum :).

Mladé lusky do veľkosti 8 cm sa dajú variť a konzumovať celé. Sú vraj najlahodnejšie. Staršie lusky, ako aj sušené a neskôr uvarené bôby by sa mali lúpať.

Z výživového hľadiska je bôb vhodné kombinovať s obilninami, alebo ryžou.

Nieje čo dodať... ide sa na to :)

Dobrú chuť :)

zdroj: SME.sk / ireceptar.cz

Follow by Email