sobota 22. února 2014

Pšeničné placky


Existuje mnoho variant na prípravu placiek, no aj tak pridám tú, podľa ktorej som ich pripravoval ja :).

Na placky potrebujem:

pšeničná celozrnná múka hladká, alebo jemne mletá - 2 hrnčeky
prepustené maslo alebo olej - 2 PL
teplá voda - 1 hrnček
rímsky kmín - 1/2 KL, rozdrvím
soľ - 1/2 KL

Príprava:
Múku dôkladne zmiešam s maslom, alebo olejom a drveným kmínom. Vo vode rozmiešam soľ a postupne ju prilievam do cesta. Malo by byť elastické, ľahké, nelepiace sa, také akurát :)

Vo vymastenej miske nechám cesto odpočívať 30 minút až 2 hodiny.

Vypracujem na valček, nakrájam na rovnaké kúsky a tvarujem placky.

Tie opekám v suchej rozpálenej panvici. Okraje pritláčam vareškou aby lepšie držali spolu. Keď sa začnú na placke tvoriť pľuzgieriky, otočím ju a znovu dookola pritláčam okraje vareškou. Potom čakám kedy sa začne poriadne nafukovať. S pomocou utierky, alebo rukavice jemne zatlačím v strede placky a počkám až sa nafúknu okraje. Malo by sa tak diať v momente, že cesto je dobre pripravené a panvica správne rozpálená. Druhýkrát pritlačím rukavicu na stred placky do kríža. Pri správnom postupe sa placka nafúkne celá.

Opečené placky natieram prepusteným maslom z jednej strany a ukladám na tanier natrenou stranou k sebe, aby sme pri jedle nemali mastné ruky hneď :).

Servírujem :)

Dobrú chuť :)

Follow by Email