sobota 22. února 2014
Pšeničné placky
Existuje mnoho variant na prípravu placiek, no aj tak pridám tú, podľa ktorej som ich pripravoval ja :).
Na placky potrebujem:
pšeničná celozrnná múka hladká, alebo jemne mletá - 2 hrnčeky
prepustené maslo alebo olej - 2 PL
teplá voda - 1 hrnček
rímsky kmín - 1/2 KL, rozdrvím
soľ - 1/2 KL
Príprava:
Múku dôkladne zmiešam s maslom, alebo olejom a drveným kmínom. Vo vode rozmiešam soľ a postupne ju prilievam do cesta. Malo by byť elastické, ľahké, nelepiace sa, také akurát :)
Vo vymastenej miske nechám cesto odpočívať 30 minút až 2 hodiny.
Vypracujem na valček, nakrájam na rovnaké kúsky a tvarujem placky.
Tie opekám v suchej rozpálenej panvici. Okraje pritláčam vareškou aby lepšie držali spolu. Keď sa začnú na placke tvoriť pľuzgieriky, otočím ju a znovu dookola pritláčam okraje vareškou. Potom čakám kedy sa začne poriadne nafukovať. S pomocou utierky, alebo rukavice jemne zatlačím v strede placky a počkám až sa nafúknu okraje. Malo by sa tak diať v momente, že cesto je dobre pripravené a panvica správne rozpálená. Druhýkrát pritlačím rukavicu na stred placky do kríža. Pri správnom postupe sa placka nafúkne celá.
Opečené placky natieram prepusteným maslom z jednej strany a ukladám na tanier natrenou stranou k sebe, aby sme pri jedle nemali mastné ruky hneď :).
Servírujem :)
Dobrú chuť :)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat